Piure de telina, cu mere

de RODIMUR in Mancaruri de post, 18 Mar 2020 | 4781 vizualizari

 

Am această rețetă franceză de mult timp, dar abia acum am încercat-o, cu câteva modificări și încă îmi spun că aș mai putea face schimbări. Este o rețetă neobișnuită, diferită de piureul tradițional de cartofi, un piure special, care pe lângă țelină și mere mai conține nuci și nucșoară, condiment pe care-l folosesc rar, deși există, la mine-n cămară, sub toate formele.
În rețeta originală acest piure se face cu unt, pe care eu l-am înlocuit cu ulei de floarea soarelui, pentru a avea un preparat de post. Piureul de țelină este foarte sănătos și se recomandă pentru carnea roșie, vânat și pește.

 

INGREDIENTE

  • 800 grame de țelină
  • 2 mere dulci
  • 12 nuci
  • zeamă de lămâie
  • 1/2 linguriță de nucșoară
  • 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui (unt)
  • sare
  • piper
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Piure de telina, cu mere:

Țelina se curăță bine (ca să se elimine partea lemnoasă), se spală, se porționează în bucăți mai mici și se fierbe (de preferat, la aburi), până ce devine moale.

Cât timp fierbe țelina, se spală merele, se curăță de coji și de cotoare, se taie sub formă de cubulețe și se sotează în ulei (unt), până ce se înmoaie. 

Când țelina a fiert, se pasează, mai fin sau mai grosier, fiecare cum îi place și se adaugă: nuca mărunțită, sare, piper, nucșoară, zeamă de lămâie și merele topite, cu tot cu uleiul (untul) în care au fost sotate.

Se amestecă piureul ușor, pentru a nu sfărâma cubulețele de mere, se pune într-un bol și se decorează cu felii de lămâie, nuci rumenite și frunze de busuioc.

Se servește cu friptură de carne roșie, vânat, sau cu pește.

TIPS-URI

1

În rețeta originală, bucățile de țelină se țin mai întâi în apă cu lămâie, după care se strecoară și se fierb la aburi. Eu am preferat să adaug zeamă de lămâie în momentul final al preparării piureului, pentru un gust mai bun și pentru a păstra vitamina C.

2

În rețeta originală se adaugă la piure 2 lingurițe de supă de pătrunjel, care se poate înlocui cu tarhon. Eu am renunțat la ambele variante și am mizat doar pe lămâie.

3

Pentru un plus de onctuozitate, se poate adăuga un păhărel de lapte și smântână, după gust. Cum preparatul meu este de post, am renunțat la aceste două ingrediente ”de dulce”, dar sigur voi încerca și această variantă, într-o zi fără restricții alimentare.

4

Folosiți nuci rumenite și decojite, măcar parțial, pentru un gust mai bun.

5

Este bine să preparați o cantitate de piure care se servește de îndată.

Daca ti-a placut reteta noastra "Piure de telina, cu mere" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

RODIMUR 1

22.03.2020, 13:03

Da, Mirela, așa mi s-a părut și mie și am vrut să încerc... Mulțumesc frumos pentru atenție!

dantes 1

23.03.2020, 08:54

Bun!

RODIMUR 1

23.03.2020, 10:07

Mulțumesc frumos, Dantes!

COMENTEAZA

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Mere coapte cu prune